Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

ΕΜΑ: Ενστάσεις για τις πολλαπλές αναμνηστικές δόσεις – Ασφαλή τα εμβόλια mRNA κατά την εγκυμοσύνη

H χορήγηση πολλαπλών αναμνηστικών δόσεων σε μικρά διαστήματα δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και υπογραμμίζει ότι τα εμβόλια mRNA δεν προκαλούν επιπλοκές στις εγκυμονούσες και τα μωρά τους

H χορήγηση πολλαπλών αναμνηστικών δόσεων ανά μικρά χρονικά διαστήματα δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και υπογραμμίζει την ανάγκη «μακροπρόθεσμης στρατηγικής σχετικά με τους τύπους των εμβολίων που απαιτούνται για τη διαχείριση του κορωνοϊού».

«Οι επαναλαμβανόμενες ενισχυτικές δόσεις σε πολύ μικρά διαστήματα μπορούν να μειώσουν το επίπεδο των αντισωμάτων που ενεργοποιούνται με τον εμβολιασμό», τόνισε ο επικεφαλής γιατρός του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι, ενώ υπογράμμισε ότι οι ειδικοί δεν έχουν συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία αναφορικά με τη αναγκαιότητα της τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό.

Ο κ. Καβαλέρι σημείωσε επίσης πως στο μέλλον, τα εμβόλια θα μπορούσαν να προσφερθούν στην αρχή του χειμώνα, όπως γίνεται για τη γρίπη, καθώς αυτό θα αύξανε την απόκριση των αντισωμάτων, όταν τα χρειαζόμαστε περισσότερο.

Τόνισε επίσης ότι σε άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τα οποία έχουν λάβει τρεις δόσεις, θα ήταν λογικό οι υγειονομικές αρχές κάθε χώρας να εξετάζουν το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης.

Εμβόλια και εγκυμοσύνη

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε επίσης ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 που παρασκευάζονται με την τεχνολογία mRNA δεν προκαλούν επιπλοκές στις εγκυμονούσες και τα έμβρυα.

Η εξέταση, που βασίστηκε σε αναλύσεις στις οποίες μελετήθηκαν περίπου 65.000 εγκυμοσύνες σε διαφορετικά στάδια, δεν εντόπισε σημάδια υψηλότερου κινδύνου επιπλοκών, αποβολών, πρόωρων τοκετών ή σοβαρών παρενεργειών σε έμβρυα από εμβόλια mRNA, ανέφερε ο ΕΜΑ.

Η Pfizer και η Moderna, προμηθεύουν επί του παρόντος εμβόλια αυτής της τεχνολογίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ ο EMA αναγνώρισε ορισμένους περιορισμούς στα δεδομένα, τόνισε ότι τα αποτελέσματα ήταν συνεπή σε όλες τις μελέτες.

«Τα οφέλη από τη λήψη εμβολίων mRNA κατά της Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπερτερούν των πιθανών κινδύνων για τις μέλλουσες μητέρες και τα έμβρυα», συμπλήρωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα εμβόλια κατά της Covid-19 είναι εξίσου αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου νοσηλείας και θανάτου σε εγκυμονούσες και μη.

Πολλές χώρες της ΕΕ έχουν ήδη εγκρίνει τη χορήγηση εμβολίων κατά της Covid-19 σε εγκύους και η στήριξη του EMA για τα εμβόλια mRNA είναι πιθανό να ενισχύσει τις εκστρατείες εμβολιασμού σε μικρότερες χώρες που βασίζονται στην επιστημονική τεχνογνωσία των ρυθμιστικών τους αρχών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ ΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου