Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Μπακαλιάρος στον φούρνο πλακί με σταφίδες

 


Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τον μπακαλιάρο στον φούρνο πλακί με σταφίδες ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, και έπειτα σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν καλά και να ξανθύνουν.
  2. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσει ελαφρώς και προσθέτουμε τις ντομάτες και τον πελτέ. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση σε δυνατή φωτιά.
  3. Μετριάζουμε τη θερμοκρασία, ρίχνουμε τις σταφίδες και τη ρίγανη και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  5. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί (που να χωράει τα κομμάτια του ψαριού σε μονή στρώση) και στρώνουμε τις φέτες πατάτας με τρόπο ώστε να μισοκαλύπτει η μία την άλλη. Απλώνουμε πάνω τους το 1/3 της σάλτσας τομάτας που ετοιμάσαμε και τακτοποιούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε μονή στρώση. Τον καλύπτουμε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φουρνίζουμε.
  6. Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να γίνει το ψάρι και να ψηθούν οι πατάτες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 197.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου