Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Μουσεία του κόσμου

Δέκα από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου

Τα μουσεία, συλλέγουν και συντηρούν αντικείμενα επιστημονικής, καλλιτεχνικής ή ιστορικής σημασίας και τα καθιστούν διαθέσιμα για δημόσια προβολή μέσα από μόνιμες ή προσωρινές εκθέσεις. Ακολουθούν 10 από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, με βάση τη δημοτικότητά τους και τα διάσημα έργα τέχνης που έχουν στις συλλογές τους.

Η τέχνη, με την ευρύτερη έννοια, είναι η έκφραση της ανθρώπινης δημιουργικότητας και φαντασίας, αυτή που ακόμη και σε καιρούς κρίσης, μας μεταφέρει την ομορφιά σε όλο της το μεγαλείο.
Τα μουσεία, συλλέγουν και συντηρούν..
.αντικείμενα επιστημονικής, καλλιτεχνικής ή ιστορικής σημασίας και τα καθιστούν διαθέσιμα για δημόσια προβολή μέσα από μόνιμες ή προσωρινές εκθέσεις. Τα περισσότερα μεγάλα μουσεία βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, ενώ μικρότερα, σε πιο μικρές πόλεις, κωμοπόλεις, ακόμη και στην ύπαιθρο.
Τα πρώτα μουσεία ξεκίνησαν ως ιδιωτικές συλλογές πλούσιων ατόμων, οικογενειών ή ιδρυμάτων τέχνης και σπάνιων φυσικών αντικειμένων και έργων τέχνης. Τα πρώτα δημόσια μουσεία στον κόσμο άνοιξαν στην Ευρώπη κατά τον 18ο αιώνα και την εποχή του Διαφωτισμού.
Μερικές φορές, ένα μουσείο μπορεί να αποτελεί αφ’ εαυτού του, έναν ταξιδιωτικό προορισμό. Ακόμη κι αν δεν είστε ειδικοί της τέχνης, σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από τη μαγεία των αρχαίων και νεότερων εκθεμάτων. Ακολουθούν 10 από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, με βάση τη δημοτικότητά τους και τα διάσημα έργα τέχνης που έχουν στις συλλογές τους.
Λούβρο, Παρίσι
Θα βρείτε πάντα μεγάλες ουρές στη είσοδό του, αλλά η αναμονή αξίζει τον κόπο στο μεγαλύτερο και πιο διάσημο μουσείο του κόσμου. Η Mona Lisa του Leonardo DaVinci, αποτελεί το πιο διάσημο έκθεμα του μουσείου, αλλά υπάρχουν εκατοντάδες ακόμη πολιτισμικοί θησαυροί από την Αίγυπτο, την Ασία, την αρχαία Ελλάδα (μεταξύ των οποίων η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης) και την Ρώμη. Το μουσείο βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού, στις όχθες του Σηκουάνα και έχει 35.000 έργα τέχνης.
Ερμιτάζ, Αγία Πετρούπολη
Αυτό το γιγαντιαίο μουσείο διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή από πίνακες ζωγραφικής στον κόσμο. Φιλοξενείται σε ένα συγκρότημα έξι κτιρίων, τα παλαιά Χειμερινά Ανάκτορα, στις όχθες του ποταμού Νέβα. Είναι ένα εκπληκτικό μουσείο, που καλύπτει την ιστορία του κόσμου από τη Λίθινη Εποχή, έως τη σύγχρονη, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα Golden Rooms με τα χρυσά στολίδια τους. Ο συνολικός αριθμός των έργων που ανήκουν στις συλλογές του Ερμιτάζ ξεπερνούν τα 3.000.000.

Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο

Το Βρετανικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1753, βασιζόμενο κυρίως στις συλλογές του φυσιολόγου και επιστήμονα Σερ Χανς Σλόαν (Sir Hans Sloane) και πλέον φιλοξενεί εκατομμύρια έργα τέχνης από όλο τον κόσμο (από την Αίγυπτο, την Ελλάδα, το ρωμαϊκό πολιτισμό, την Ασία, την Αφρική και τη μεσαιωνική Ευρώπη). Το πιο διάσημο έκθεμά του είναι τα Ελγίνεια Μάρμαρα, μια μεγάλη συλλογή από μαρμάρινα γλυπτά που κοσμούσαν κάποτε τον Παρθενώνα στην Αθήνα.

Αιγυπτιακό μουσείο, Κάιρο

Όπως θα περιμένατε, εδώ θα βρείτε την πιο ολοκληρωμένη συλλογή της αιγυπτιακής τέχνης στον κόσμο. Μεταξύ των χιλιάδων θησαυρών του μουσείου (που περιλαμβάνει τη δημοφιλή αίθουσα με τις μούμιες) είναι τα περίφημα αρχαιολογικά ευρήματα από τον τάφο του Τουταγχαμών.
Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, το οποίο θα στεγάσει περισσότερα από 100.000 έργα τέχνης και μνημεία από τη φαραωνική εποχή, θα εγκαινιαστεί το 2015. Θα στοιχίσει συνολικά 828 εκατ. Δολάρια και οικοδομείται σε έκταση 117 εκταρίων στα περίχωρα του Καΐρου. Το σημερινό μουσείο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα

Εδώ, μπορείτε να θαυμάσετε τα αριστουργήματα της αρχαίας Ελλάδας. Η ασυναγώνιστη συλλογή του μουσείου, περιλαμβάνει μεταξύ άλων τον xάλκινο Ποσειδώνα ή Δία του Αρτεμισίου, του 460 π.Χ. Στις συλλογές του μουσείου, εκπροσωπούνται όλοι οι πολιτισμοί που άνθισαν στον ελληνικό χώρο από την προϊστορική εποχή ως το τέλος της Ρωμαιοκρατίας.

Uffizi, Φλωρεντία
Αυτό το παλάτι του 16ου αιώνα –από τα παράθυρου του οποίου μπορεί κανείς να θαυμάσει το Παλάτσο Πίτι, τον τρούλο της Σάντα Μαρία ντελ Φιόρε και το Φρούριο του Μπελβεντέρε- φιλοξενεί εκατοντάδες αριστουργήματα, όπως θαυμάσια γλυπτά από την εποχή της Αναγέννησης και τον διάσημο πίνακα του Botticelli, «η γέννηση της Αφροδίτης», μεταξύ άλλων θησαυρών της Αναγέννησης. Τα έργα που εκτίθενται στο μουσείο, καλύπτουν χρονικά την περίοδο από το 13ο μέχρι το 18ο αιώνα.

Metropolitan Museum of Art, Νέα Υόρκη

Είναι ένα πραγματικά εξαιρετικό μουσείο με πολλά εκθέματα από την ισλαμική, την αιγυπτιακή, την ελληνική, την ινδική τέχνη και την ευρωπαϊκή ζωγραφική. Ιδρύθηκε το 1872 και βρίσκεται στην 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν. Φιλοξενεί πάνω από 2 εκατομμύρια έργα από όλο τον κόσμο, από την προϊστορία μέχρι τον 21ο αιώνα.

ΜΟΜΑ, Νέα Υόρκη

Πρόκειται για το πιο σημαντικό μουσείο μοντέρνας τέχνης στον κόσμο. Καλύπτει μια περίοδο από το τέλος του 19ου αιώνα έως σήμερα, με πιο διάσημα έργα τα «Δεσποινίδες της Αβινιόν» του Πικάσο και «έναστρη νύχτα» του Van Gogh.
Το 2002 ο αρχιτέκτονας Yoshio Taniguchi σχεδίασε το νεότερο κτίριο που στεγάζει σήμερα το μουσείο και το οποίο εγκαινιάστηκε στις 20 Νοεμβρίου του 2004.

Μουσεία του Βατικανού, Ρώμη
Φωτογραφία: http://el.wikipedia.org
Πρόκειται για μια σειρά εκθεσιακών χώρων, γεμάτων με ανεκτίμητους θησαυρούς που εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες για το μεγαλείο και την ομορφιά τους. Διαθέτουν εκθέματα της μακραίωνης και τεράστιας συλλογής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένων διάσημων αγαλμάτων του αρχαίου κόσμου και αριστουργημάτων της Αναγέννησης και του σήμερα. Για να τα επισκεφτείτε, θα περάσετε από την Καπέλα Σιξτίνα και τα «Δωμάτια του Ραφαήλ», που είναι πασίγνωστα για τη διακόσμησή τους με νωπογραφίες 
Prado, Μαδρίτη

Αυτό το περίφημο μουσείο τέχνης, περιλαμβάνει γλυπτά και πίνακες, με σημαντικότερη συλλογή, αυτή των ισπανικών αριστουργημάτων των Γκόγια, Ελ Γκρέκο και Velazquez (του οποίου το Las Meninas είναι το πιο γνωστό έργο του μουσείου). Κατέχει μια από τις σπουδαιότερες συλλογές τέχνης του κόσμου και συγκεκριμένα ένα μεγάλο πλήθος πινάκων από τον 14ο, έως τις αρχές του 19ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου