Τρίτη 24 Απριλίου 2012

5 λόγοι για ένα ταξίδι στην Αίγυπτο


                                               5 λόγοι για ένα ταξίδι στην Αίγυπτο

                  Ταξιδεύουμε στην αιώνια χώρα με ασφάλεια από ξηράς, ποταμού και αέρος.

Αν και η κατάσταση στην Αίγυπτο δεν έχει εξομαλυνθεί απόλυτα, οι τουρίστες της έχουν επιστρέψει στα σημαντικότερα θέρετρά της, σημειώνοντας μάλιστα εντυπωσιακούς αριθμούς, όπως το ένα εκατομμύριο και κάτι των Βρετανών που ταξίδεψαν στη χώρα το 2011 (πηγή: Οργανισμός Τουρισμού της Αιγύπτου).
Ναι, λοιπόν, η Αίγυπτος είναι σε γενικές γραμμές
ασφαλής. Κάθε επίδοξος επισκέπτης της, ωστόσο, καλύτερα να είναι ενημερωμένος για το τι συμβαίνει εκεί: ότι, ας πούμε, κάθε Παρασκευή έχει συνήθως διαδήλωση στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και στην Αλεξάνδρεια ή ότι, όταν ταξιδεύει έξω από τις πόλεις, καλό είναι να βρίσκεται σε κομβόι. Επίσης, για την ασφάλειά του, κάτι που ισχύει γενικώς για τα ταξίδια στην Αφρική, καλό είναι να έχει μαζί του ταυτότητα και φωτοτυπία ταυτότητας με φωτογραφία, όπως και ένα αντίγραφο του διαβατηρίου.
Ολα αυτά, όμως, θα σας γνωστοποιηθούν αν προτιμήσετε τις οργανωμένες διακοπές στη χώρα, δηλαδή αφού επιλέξετε εξειδικευμένο ταξιδιωτικό πρακτορείο, ώστε να είστε με γκρουπ, συνοδεία έμπειρου ξεναγού και βεβαίως αρχηγού.
Κατόπιν όλων αυτών, τα προγράμματα για τη φετινή άνοιξη στην Αίγυπτο είναι πολλά, ξεκινούν από τετραήμερα και φτάνουν ώς και τις δέκα ημέρες, ανάλογα με το χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας, τα χρήματα και, βέβαια, τα μέρη που επιθυμείτε να επισκεφτείτε. Ακολουθούν έξι must στάσεις και... προτάσεις για ένα αξέχαστο ταξίδι στη χώρα του Νείλου.
1/ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΪΡΟ...
Στο Κάιρο, την πόλη με τους χίλιους μιναρέδες, θα δείτε το περίφημο Αρχαιολογικό Μουσείο, που χτίστηκε το 1900 και στεγάζει πάνω από 120.000 εκθέματα, τις επιβλητικές Πυραμίδες της Γκίζας, ένα από τα Επτά Θαύματα του κόσμου, αλλά και το κολοσσιαίο άγαλμα της Σφίγγας, με σώμα λιονταριού και πρόσωπο που απεικονίζει τον Φαραώ Χεφρίνο. Η ξενάγηση στην πόλη ολοκληρώνεται με το πολύβουο παζάρι Χαν Ελ Χαλίλ, όπου πωλούνται αμέτρητα είδη λαϊκής τέχνης.
Ανάλογα με το πρόγραμμα και τις ημέρες που θα περάσετε στο Κάιρο, η ξενάγηση μπορεί να περιλαμβάνει και άλλα αξιοθέατα, όπως το αλαβάστρινο τζαμί του Μοχάμεντ Αλι, τον ιερό ναό της Μονής του Αγίου Γεωργίου (12ος αιώνας), ο οποίος παραμένει από τους πλέον ιστορικούς τόπους προσκυνήματος, τη φημισμένη Κρεμαστή Εκκλησία και το ρωμαϊκό φρούριο.
Από το Κάιρο, επίσης, αξίζει μια επίσκεψη στην αρχαία πρωτεύουσα της Αιγύπτου, τη Μέμφιδα, όπου θα δείτε την αλαβάστρινη Σφίγγα και τον κολοσσό του Ραμσή ΙΙ, καθώς και στη νεκρόπολη της Σακκάρα. Η Σακκάρα, σε απόσταση 42 χιλιομέτρων από την πόλη, είναι γνωστή για την πρώτη πυραμίδα της Αιγύπτου, την κλιμακωτή πυραμίδα, η οποία σχεδιάστηκε και χτίστηκε από τον ιδιοφυή αρχιτέκτονα Ιμχοτέπ για τον βασιλιά Ζόσερ.
2/...ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Η Αλεξάνδρεια απέχει 242 χλμ. από το Κάιρο. Κατά την περιήγησή σας -που είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με την ελληνική παροικία και ιστορία-, θα δείτε το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και το κάστρο που χτίστηκε από τα ερείπια του Φάρου της Αλεξάνδρειας. Θα επισκεφτείτε το Ελληνικό Πατριαρχείο, καθώς και το σπίτι όπου έζησε και έγραψε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Κωνσταντίνος Καβάφης. Θα συνεχίσετε στους πανέμορφους κήπους της Μοντάζα, που περιβάλλουν τα θερινά ανάκτορα του τελευταίου βασιλιά της Αιγύπτου Φαρούκ. Η εκδρομή ολοκληρώνεται στο μοναδικό σύγχρονο αρχιτεκτονικό επίτευγμα, τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
3/ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης δεν είναι ιερό μόνο για τους χριστιανούς, αλλά και για τους Εβραίους και τους μουσουλμάνους. Πιστεύεται ότι χτίστηκε στο σημείο όπου ο Θεός παρέδωσε στον Μωυσή τις Δέκα Εντολές. Για να φτάσετε έως εδώ, πρέπει να διασχίσετε τη Διώρυγα του Σουέζ και έπειτα να συνεχίσετε την πορεία σας στην έρημο του Σινά. Φτάνοντας στο μοναστήρι, θα θαυμάσετε τα περίφημα βυζαντινά ψηφιδωτά του, το παρεκκλήσι της Φλεγόμενης Βάτου και το πηγάδι του Μωυσή, που λέγεται ότι δεν στερεύει ποτέ! Αυτή η εκδρομή, που γίνεται συνήθως από το Κάιρο, περιλαμβάνει και διανυκτέρευση στον ξενώνα της μονής, αλλά και για τους πιο... αθλητικούς ανάβαση στο όρος του Μωυσή (υψόμετρο 2.850), που γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες.
4/ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟ ΝΕΙΛΟ
Μια εμπειρία που αποτελεί από μόνη της λόγο για να ταξιδέψει κανείς ώς την Αίγυπτο! Από το αεροδρόμιο του Καΐρου θα πάρετε εσωτερική πτήση μιας ώρας για το Ασουάν. Εκεί θα περιηγηθείτε το μικρό και το μεγάλο φράγμα του Ασουάν, που κατασκευάστηκε το 1960, καθώς επίσης τα αρχαία ορυχεία γρανίτη, όπου θα δείτε και τον περίφημο ημιτελή οβελίσκο. Επίσης, πριν επιβιβαστείτε στο κρουαζιερόπλοιο, θα κάνετε μια πρώτη βόλτα στο Νείλο με τις γραφικές φελούκες. Από το Ασουάν υπάρχει επίσης η δυνατότητα, για όσους το επιθυμούν, να επισκεφτούν το Αμπου Σίμπελ (με πτήση από το Ασουάν) και να ξεναγηθούν στους ναούς του Ραμσή ΙΙ και της βασίλισσας Νεφερτάρη.
Και έφτασε η ώρα της κρουαζιέρας. Τα πλοία είναι πολυτελή και η διαδρομή στις καταπράσινες όχθες του Νείλου μοναδική! Πρώτος σταθμός, το Κομόμπο, σημαντικό κέντρο εμπορίου ζάχαρης σήμερα, όπου θα ξεναγηθείτε στο σύμπλεγμα των δύο ναών της ελληνορωμαϊκής περιόδου, που είναι αφιερωμένοι στους δύο θεούς που λατρεύονταν στην περιοχή Σόμπεκ και Χόρους. Επόμενος προορισμός, το Εντφου. Αφιξη και ξενάγηση στον έτερο ναό του θεού Χόρους, που αναπαρίστατο με ανθρώπινο σώμα και κεφάλι γερακιού. Ο ναός χτίστηκε κατά τη δυναστεία των Πτολεμαίων και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ναός της Αιγύπτου ύστερα από αυτόν του Καρνάκ.
Και πλεύση για το Λούξορ. Εδώ θα θαυμάσετε τους κολοσσούς του Μέμνονος, τον τριώροφο επιτάφιο ναό της Χατσεψούτ και θα επισκεφτείτε την Κοιλάδα των Βασιλέων και των Βασιλισσών, όπου θα δείτε τους πιο αξιόλογους τάφους από αυτούς που είναι διαθέσιμοι για το κοινό. Η επίσκεψή σας ολοκληρώνεται με τους επιβλητικούς ναούς του Καρνάκ και του Λούξορ, που βρίσκονται στην ανατολική όχθη.
5/ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΧ
Το παραθεριστικό κέντρο της Ερυθράς Θάλασσας διαθέτει πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια και κλαμπ και έναν μοναδικό υδάτινο πλούτο, γεμάτο κοράλλια και τροπικά ψάρια. Στο Σαρμ Ελ Σέιχ θα πάτε για ξεκούραστες διακοπές, αλλά και για να συνδυάσετε τη θάλασσα -στην καρδιά του δικού μας χειμώνα- με οργανωμένα σαφάρι στην έρημο και... ατελείωτη νυχτερινή διασκέδαση στα κλαμπ και τα καζίνο της περιοχής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου