Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Το πρωινό γεύμα αδυνατίζει

                                                Το πρωινό γεύμα αδυνατίζει

               


Μία κούπα καφέ, ένα ποτήρι δροσιστικό χυμό πορτοκαλιού και ένα τοστ με μαύρο ψωμί, γαλοπούλα και τυρί: ποιος δεν θα ήθελε να αρχίσει την ημέρα του με ένα δυναμωτικό πρωινό;

Οι περισσότεροι όμως το αποφεύγουν σκεπτόμενοι πως δεν υπάρχει λόγος να φορτώσουν από το πρωί τον οργανισμό τους με έξτρα θερμίδες. «Μύθος» απαντούν οι ειδικοί, τονίζοντας ότι όσοι τρώνε το πρωί αδυνατίζουν στη διάρκεια της ημέρας.

Το «κλειδί» της πρωινής δίαιτας δεν είναι άλλο από το να επιλέγει κάποιος εκείνες τις τροφές που τονώνουν τον οργανισμό, χωρίς να τον επιβαρύνουν με λίπος. Έπειτα από παρατηρήσεις ετών έχουν ανακαλύψει πως το σώμα όταν ξυπνά «πεινάει» για υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα να τους απορροφά με μεγάλη ευκολία.

Κι αυτό γιατί οι υδατάνθρακες είναι η τροφή του εγκεφάλου- και το πρωί έπειτα από νηστεία ωρών η γλυκόζη έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα- ενώ παράλληλα βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού! Υπάρχει όμως και μια άλλη εξήγηση που κάνει τελικά το πρωινό δελεαστικό για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος.

«Εκείνοι που φεύγουν από το σπίτι τους για το γραφείο χορτάτοι, έχουν μειωμένη όρεξη το μεσημέρι για κάτι λιπαρό. Επιπλέον, το αίσθημα του κορεσμού τούς κόβει την κακιά συνήθεια του τσιμπολογήματος. Έτσι, σταδιακά χάνουν κιλά. Το πιο σημαντικό είναι όμως πως εάν διατηρήσουν τη συνήθεια να καταναλώνουν πρωινό τούς δίνεται η δυνατότητα να διατηρήσουν το νέο βάρος τους», προσθέτει ο κ. Ρίσβας.

Η απόδειξη; Η δρ Ντανιέλα Γιακούμποβιτς, από το Πανεπιστήμιο Commonwealth στη Βιρτζίνια, επιστράτευσε 96 γυναίκες που αντιμετώπιζαν πρόβλημα βάρους. Στις μισές έδωσε δίαιτα που τους παρείχε 1.085 θερμίδες την ημέρα και περιείχε κυρίως πρωτεΐνες και λίπη (λ.χ. ζωικά προϊόντα).

Σε αυτή τη δίαιτα, το πρωινό γεύμα παρείχε μόλις 290 θερμίδες και ελάχιστους υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, τα δημητριακά και τα φρούτα. Οι υπόλοιπες εθελόντριες ακολούθησαν μιαδίαιταπου τους παρείχε περισσότερες θερμίδες (1.240 την ημέρα), λιγότερα λίπη και περισσότερους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου