Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Γιατί φοβόμαστε τους μισθούς Βουλγαρίας


Κοινό μυστικό, που ξεπερνά κατά πολύ τα στενά σύνορα της ίδιας της χώρας, είναι το γεγονός ότι το μεροκάματο ή ο μισθός Βουλγαρίας έχει εξελιχθεί σε έναν ιδιότυπο «μπαμπούλα» για το πού μπορεί να φτάσει η οικονομική κρίση. Γιατί, όμως, και πώς προέκυψε αυτή η εικόνα για τη Βουλγαρία και δη για τους μισθούς της;

«Απάντηση» στο παραπάνω ερώτημα δίνει με νούμερα η
Eurostat στην επίκαιρη έρευνά της για τη μέση αμοιβή ανά ώρα εργασίας στην Ευρώπη. Βάσει της έρευνας αυτής, το μεροκάματο του Βούλγαρου εργαζόμενου είναι το κατώτερο στην Ευρώπη, γεγονός στο οποίο έδωσαν ευρεία δημοσιότητα τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, παρά το γεγονός ότι για τους κατοίκους της χώρας, τα στοιχεία αυτά δεν αποτελούν έκπληξη.

Η έρευνα της Eurostat έδειξε ότι η μέση αμοιβή ανά ώρα εργασίας στη Βουλγαρία είναι μόλις
3,5 ευρώ και ακολουθούν οι Ρουμάνοι, που αμείβονται με 4,2 ευρώ την ώρα.

«Κατόπιν τούτου, είναι ολοφάνερο πόσο ανυπόστατη είναι κάθε προσπάθεια για τυχόν διάψευση της σκληρής πραγματικότητας των 'δύο ταχυτήτων' στην αγορά εργασίας της ΕΕ και πόσο μεγάλο είναι το 'άνοιγμα της ψαλίδας' μεταξύ του πλούσιου Βορρά και του φτωχού Νότου της Ευρώπης υπό το πρίσμα της σύγκρισης του εισοδήματος των κατοίκων στις δύο βαλκανικές χώρες με εκείνο των
Ευρωπαίων 'πρωταθλητών', Βέλγων, που αμείβονται με περίπου 40 ευρώ την ώρα» σχολιάζουν οι βούλγαροι αναλυτές.

Μάλιστα, ορισμένοι αναρωτιούνται από πού προκύπτουν τα 3,5 ευρώ την ώρα, αφού, όπως λένε, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, οι βούλγαροι εργάτες δεν θα χρειάζονταν να αναζητήσουν εργασία στην Ισπανία, την Ελλάδα ή άλλου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα εκατομμύριο Βούλγαροι ψάχνουν εκτός των συνόρων της πατρίδας τους μια καλύτερη τύχη και εδώ και μια 20ετία ζουν τη μοναξιά της ξενιτιάς.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα 3,5 ευρώ την ώρα, που τόσο γενναιόδωρα «χορήγησε» η Eurostat στους Βούλγαρους εργάτες, απέχουν πολύ από τη σκληρή πραγματικότητα, που έχει ως εξής: σύμφωνα με την ιστοσελίδα του γνωστού λογιστικού οίκου της Βουλγαρίας «Κ & Κ», ο κατώτατος μισθός στη Βουλγαρία διαμορφώνεται στα 270 λέβα.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 1,61 λέβα ανά ώρα ή άλλως 0,
85 ευρώ…

Από 1η Μαΐου, οι βούλγαροι εργαζόμενοι θα δουν τα κατώτατα εισοδήματα να αυξάνουν κατά 20 λέβα (περίπου 10 ευρώ), βάσει απόφασης που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο, κατόπιν σχετικής πρότασης του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι, η ωριαία αμοιβή θα ανέλθει σε 1,73 λέβα (0,86 ευρώ).


Από πού, όμως, προκύπτουν τελικά τα 3,5 ευρώ την ώρα;
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Eurostat υπολογίζει το μέσο μηνιαίο μισθό σε 700 λέβα φέτος, δηλαδή 3,3 φορές περισσότερο απ' ό,τι τα κατώτατα όρια αμοιβής.

Η έρευνα της Eurostat έδειξε, επίσης, ότι
το 8% των Ευρωπαίων κινδυνεύουν να γίνουν φτωχοί. Ο αντίστοιχος δείκτης στη Βουλγαρία είναι …35 %.

Επίσης,
στην Ευρώπη η φτώχεια απειλεί το 27 % των παιδιών κάτω των 18 ετών και το 1/5 (20%) των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών.

Οι αντίστοιχοι δείκτες για τα παιδιά στη Βουλγαρία είναι 44,6 % (48,7 % στη Ρουμανία), ενώ στην τρίτη ηλικία η Σόφια κατέχει αδιαμφισβήτητα τη θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά, με 55,9% φτωχούς συνταξιούχους.


Και η Παγκόσμια Τράπεζα διαπίστωσε αύξηση της φτώχειας στη Βουλγαρία κατά 2% από τον Φεβρουάριο του 2010 μέχρι τον αντίστοιχο μήνα του 2011.


Σε σχετική έρευνά της σε 2400 νοικοκυριά της χώρας, που είδε νωρίτερα φέτος το φως της δημοσιότητας, η Παγκόσμια Τράπεζα καταγράφει ως άμεση επίπτωση της μαζικής αυτής … πτώχευσης, την αύξηση της υστέρησης του πληθυσμού σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.


«
Η φτώχεια στη Βουλγαρία αυξάνει με ρυθμούς άνευ προηγουμένου, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ» σχολίασε ο πρόεδρος του μεγάλου συνδικάτου ΚΝΣΒ Πλάμεν Ντιμιτρόφ, τον περασμένο Ιανουάριο, χαρακτηρίζοντας «απόλυτο ρεκόρ της Βουλγαρίας» τα στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν ότι οι μισοί Βούλγαροι κινδυνεύουν να γίνουν πάμφτωχοι.

Μέσα σε αυτή την οικονομική συγκυρία και την κατάσταση που επικρατεί, σαν μανιτάρια «φυτρώνουν» τα
πολυάριθμα καταστήματα μεταχειρισμένων ενδυμάτων και υποδημάτων (second hand). Ένα τέτοιο βρίσκεται στο κέντρο της Σόφιας και κάθε Παρασκευή, όταν φέρνει το νέο εμπόρευμα εισαγόμενων μεταχειρισμένων από όλη την Ευρώπη, σχηματίζονται ουρές από ανθρώπους που αναζητούν π.χ. ένα παντελόνι τζιν σε ικανοποιητική κατάσταση, με πέντε ευρώ.

Πρόσφατα, το κατάστημα αυτό γιόρτασε την επέτειο του, με ένα σλόγκαν που δείχνει το χρονικό «βάθος» της κατάστασης: «Δεκαπέντε χρόνια ντύνουμε τη Βουλγαρία»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου