Τρίτη 24 Απριλίου 2012

αγροτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ

                        Την αγροτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ο Ευ. Βενιζέλος

             


«Το τραγικό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, το γεγονός ότι εισάγονται στη χώρα, το 85% των τροφίμων και το 90% των ζωοτροφών, μας επιβάλλει να παρέμβουμε αμέσως στην ίδια την παραγωγική βάση» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος παρουσίασε σήμερα στην Ιπποκράτους, το πρόγραμμα του Κινήματος για την αγροτική παραγωγή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι στόχος είναι, μέσα στην επόμενη τριετία, το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών να έχει θετικό πρόσημο. Οι σχετικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι προϊόν επεξεργασίας ομάδας εργασίας του Κινήματος υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το ζητούμενο είναι ένα νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο, βασισμένο στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, αρχής γενομένης από τον πρωτογενή τομέα: γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει πρόνοια για τη διασφάλιση της διατροφικής αυτάρκειας της χώρας, ενώ συνέδεσε την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής με την περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας τροφίμων, αλλά και του τομέα του Τουρισμού, μέσω της παροχής ποιοτικών προϊόντων.

«Θα σεβαστούμε τα εθνικά χαρακτηριστικά της ελληνικής γεωργίας με τους μικρούς και μεσαίους αγρότες» είπε ο κ. Βενιζέλος επισημαίνοντας ότι όλα αυτά συνδέονται με την νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) που επιτρέπει την εγγύηση του αγροτικού εισοδήματος.
Ταυτόχρονα ο κ. Βενιζέλος είπε ότι υπάρχει διαπιστωμένο μεγάλο ρεύμα πολιτών νεαρής ηλικίας και υψηλού μορφωτικού επιπέδου που «ψάχνει τώρα» ευκαιρίες επιστροφής στην περιφέρεια και ενασχόλησης με την αγροτική παραγωγή και τόνισε ότι θα εντατικοποιηθεί η παραχώρηση γης σε νέους αγρότες.

«Ήδη έχουν δεσμευθεί 400 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ με άλλα 200 εκατομμύρια ιδρύονται ή εκσυγχρονίζονται μικρές και μεσαίες μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε τον αριθμό αυτών των πολιτών σε 1,5 εκατομμύριο άτομα εκ των οποίων το 20% ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρώτος μηχανισμός για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής θα είναι οι περιφερειακές αγροτικές συμπράξεις.

Αναφερόμενος σε όσα είπε ο κ. Σαμαράς στο «Ζάππειο ΙΙΙ» για δημιουργία κλαδικών συνεταιρισμών, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο αρχηγός της ΝΔ «ίσως δεν ξέρει ότι ο νόμος 4015/2011 προβλέπει και κλαδικούς συνεταιρισμούς και κλαδικές συνεταιριστικές ομάδες παραγωγών και η πρώτη παρόμοια ομάδα έχει ήδη συγκροτηθεί στο ελαιόλαδο».

Επίσης, σε ό,τι αφορά τη δημιουργία δημοπρατηρίων που πρότεινε ο κ. Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι και αυτά προβλέπονται στον ίδιο νόμο, ενώ τα έχει εξαγγείλει και ο ίδιος. Ως δεύτερο μηχανισμό, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε τις «καλές καλλιεργητικές πρακτικές», δηλαδή λιγότερο νερό, φθηνότερη ενέργεια, λιγότερα φυτοφάρμακα και λιπάσματα, μικρότερο κόστος και μεγαλύτερο όφελος για τον παραγωγό.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της ελληνικής γεωργίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωσε και εγγυήθηκε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την υπέγγεια αγροτική ιδιοκτησία». «Η περιουσία των Ελλήνων αγροτών είναι απολύτως εγγυημένη» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα ανοίξουμε την πρόσβαση των αγροτών σε όλο το τραπεζικό σύστημα, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας ότι «για να διευκολύνουμε τις τράπεζες δημιουργούμε το αγροτικό ΕΤΕΑΜ, κατά τα πρότυπα του ταμείου ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων το οποίο μπορεί να προικοδοτηθεί αμέσως από το πρόγραμμα "Μπαλτατζής" με 150 εκατομμύρια και μέσα από τη μόχλευση του ποσού αυτού να διατεθεί αρχικά κεφάλαιο τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων με τη συνεργασία του τραπεζικού συστήματος».

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι από το πρόγραμμα "Μπαλτατζής" διασφαλίζονται άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ ως δέσμη κινήτρων εγκατάστασης νέων αγροτών. «Το αγροτικό πετρέλαιο μέσω της κάρτας του αγρότη- καταναλωτή αγροτικού πετρελαίου διασφαλίζει ότι μπορούμε να προστατεύσουμε τον αγρότη καταπολεμώντας κάθε κύκλωμα λαθρεμπορίας» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι στο πλαίσιο του εθνικού φορολογικού συστήματος, «οι ζωοτροφές, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τα αγροτικά μηχανήματα και τα εφόδια γενικά της αγροτικής παραγωγής εντάσσονται στον χαμηλότερο δυνατό συντελεστή ΦΠΑ».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέφερε την πρότασή του για την ηλεκτρονική πλατφόρμα που «θα επιτρέψει στις επιτυχημένες προσπάθειες τύπου "κινήματος της πατάτας" να είναι θεσμοθετημένες, διαφανείς, συστηματικές και αποτελεσματικές τόσο για τον αγρότη όσο και για τον καταναλωτή».

Τέλος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα αναφερθεί πιο διεξοδικά στις προτάσεις που κατέθεσε σήμερα, για την αγροτική παραγωγή, στην ομιλία του στη Λάρισα, την Κυριακή το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου