Αν παίρνετε φάρμακα για την καρδιά, τη χοληστερόλη ή την πίεση, προσέξτε: επιστήμονες στο Rochester της Μινεσότα, προειδοποιούν πως ο συνδυασμός τους με δημοφιλή βότανα και συμπληρώματα είναι επικίνδυνος!

Όπως γράφουν στo «Journal of the American College of Cardiology»

, το χόρτο του Αϊ-Γιάννη (ή βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο), το σκόρδο, η πιπερόριζα και πολλά άλλα, μπορεί να αλληλεπιδράσουν επικίνδυνα με τις στατίνες- δηλαδή φάρμακα για τη χοληστερόλη- τα αιμολυτικά που χορηγούνται για την πρόληψη των θρομβώσεων, αλλά και τα αντιυπερτασικά.

Ο Dr Arshad Υahagi και οι συνεργάτες του, εξηγούν ότι το χόρτο του Αϊ-Γιάννη, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, ενώ το σκόρδο και η πιπερόριζα αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας στους ασθενείς που παίρνουν αιμολυτικά φάρμακα.

Ακόμα και το γκρέιπ φρουτ μπορεί να είναι επικίνδυνο, καθώς αυξάνει την επίδραση των στατινών και μιας άλλης ομάδας καρδιολογικών φαρμάκων που λέγονται αναστολείς διαύλων ασβεστίου.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, είναι τεκμηριωμένο εδώ και καιρό πως πολλά φυσικά προϊόντα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με κάθε είδους φάρμακα, αλλά επειδή αυξάνεται η χρήση φυσικών προϊόντων και οι ασθενείς συχνά αμελούν να αναφέρουν στους γιατρούς τους πως παίρνουν τέτοια σκευάσματα, πρέπει να ενημερωθούν για τον κίνδυνο.

Στη σχετική έκθεσή τους, οι επιστήμονες παραθέτουν περισσότερα από 24 βότανα και φυσικά προϊόντα που πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς όταν τα χρησιμοποιούν. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το ginkgo biloba, το ginseng, η echinacea, η αλόε βέρα και η γλυκόρριζα.

Τη μεγαλύτερη έκπληξη ωστόσο προκαλεί η προειδοποίηση για το γάλα σόγιας και το πράσινο τσάι, τα οποία μπορεί να ελαττώσουν την αποτελεσματικότητα της βαρφαρίνης, φάρμακο που χρησιμοποιείται κατά των θρομβώσεων.

Οι επιστήμονες συνιστούν στους ασθενείς να ενημερώνουν τους γιατρούς τους για κάθε είδους φυσικό σκεύασμα ή ρόφημα που χρησιμοποιούν.