Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Στο Facebook είναι καλύτερα να έχεις ωραίους φίλους

                                Στο Facebook είναι καλύτερα να έχεις ωραίους φίλους
Πηγή: ΑΠΕ 
Το να έχει κάποιος φίλους με γοητευτική εμφάνιση, τού επιτρέπει να γίνεται πιο δημοφιλής στο Facebook, μια διαπίστωση που ισχύει πολύ περισσότερο στις γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Τβέντε στην Ενσέντε της Ολλανδίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής που προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τους "κώδικες" των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν ότι οι ενδείξεις ικανότητας αναπαραγωγής επηρεάζουν τις αποφάσεις μας όσον αφορά τη φιλία, δήλωσε ο ολλανδός ερευνητής Πιετ Κόμερς. "Οι άνθρωποι προσελκύονται από τα πρόσωπα που δείχνουν υγιή, χαρούμενα και παραγωγικά με τη σεξουαλική έννοια του όρου.
Είναι ένας νόμος της εξέλιξης κοινά αποδεκτός".

Η πανεπιστημιακή ομάδα δημιούργησε τέσσερα προφίλ στο Facebook χρησιμοποιώντας εικόνες ενός άνδρα και μιας γυναίκας ελκυστικά "ουδέτερων", σε έναν προέλεγχο αξιολόγησης. Δύο σελίδες στο Facebook δημιουργήθηκαν για τον καθένα τους: μια σελίδα με φωτογραφίες "φίλων" με ελκυστική εμφάνιση, ενός άνδρα και μιας γυναίκας, και μια δεύτερη με φωτογραφίες "φίλων" ελάχιστα γοητευτικών. Τα προφίλ ήταν όμοια, διευκρινίζοντας τον τόπο κατοικίας, την ημερομηνία γέννησης, τα βασικά ενδιαφέροντα, τις προτιμήσεις στον κινηματογράφο, τη μουσική ή την τηλεόραση του κατόχου του προφίλ.

Οι ερευνητές έδειξαν κατόπιν τα προφίλ σε 74 φοιτητές ηλικίας 21 έως 31 ετών, ζητώντας τους να αξιολογήσουν την "κοινωνική ελκυστικότητα" του κατόχου της συγκεκριμένης σελίδας στο Facebook. Όσοι μετείχαν στη μελέτη έπρεπε να εξετάσουν ερωτήσεις όπως "Πιστεύω ότι αυτός (ή αυτή) θα μπορούσε να είναι ένας (μια) καλός (καλή) φίλος (φίλη)" ή "Θα ήταν ευχάριστο να είμαι μαζί του (της). Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτοί που μετείχαν στη μελέτη, επέλεγαν με περισσότερο ενδιαφέρον το προφίλ των "ελκυστικών" φίλων. "Το παρουσιαστικό των φίλων κάποιου στο Facebook επηρεάζει πράγματι την αντίληψη που διαμορφώνει κανείς για τον κάτοχο του προφίλ", σύμφωνα με τη μελέτη.

"Πιο συγκεκριμένα, η γοητευτική εμφάνιση ατόμων που περιλαμβάνονται στο κατάλογο των φίλων κάποιου στο Facebook έχει άμεση θετική επίδραση στη δική του κοινωνική ελκυστικότητα". Η μελέτη που δημοσιεύεται στο International Journal of Web Based Communities, δείχνει ότι το να έχει κανείς γοητευτικούς φίλους είναι πολύ σημαντικό, κυρίως για τη δημοτικότητα των γυναικών. Οι συντάκτες της έρευνας προειδοποιούν ότι και το αντίστροφο αληθεύει. Όταν έχει κάποιος στο προφίλ του ελάχιστα ελκυστικά εικόνες, τότε αυτό μπορεί να μην προσελκύσει καθόλου πρόσωπα ή εταιρίες που χρησιμοποιούν ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου