Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Συνέντευξη Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου σε μαθητές



Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Και σήμερα αμφισβητώ τον Θεό



Την πιο αποκαλυπτική συνέντευξή του, ίσως από την εκλογή του μέχρι σήμερα, παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ιωάννη Ρέντη, «Αντώνης Σαμαράκης», για την σχολική εφημερίδα τους, «Τα Μελισσάκια». Ερωτηθείς ο Αρχιεπίσκοπος αν μικρός υπήρξαν φορές που αμφέβαλε για την ύπαρξη του Θεού, απάντησε πως και σήμερα αμφισβητεί το Θεό. Όπως είπε όταν βλέπει ένα παιδί να είναι χτυπημένο ή να πεθαίνει διερωτάται «γιατί το αφήνεις αυτό;». Έσπευσε ωστόσο να εξηγήσει στα παιδιά ότι δεν είναι ο Θεός που ευθύνεται και τους ζήτησε να έχουν εμπιστοσύνη στο Θεό.

«Εξαρτάται πως τοποθετούμεθα. Μεγάλο πράγμα στη ζωή σας να μάθετε να τοποθετείστε. Ούτε μονοκόμματα γιατί σας το είπανε, ούτε γιατί έχετε εγωισμό. Αλλά διότι εξετάζετε όλα τα πράγματα της ζωής», είπε με πατρική αγάπη προς τα παιδιά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Στην συνέντευξη, που θα δημοσιευθεί στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούν στην οικονομική κρίση και την στάση της Εκκλησίας. Όταν μάλιστα κάποιο παιδί τον ρώτησε γιατί η Εκκλησία δεν προσφέρει την περιουσία της για να βοηθήσει την οικονομία ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε πως όσα ακούγονται για δήθεν αμύθητη περιουσία της Εκκλησίας «είναι όλα φαντασίες».

«Περιουσία της Εκκλησίας είναι η αγάπη. Και όταν η Εκκλησία δεν έχει αγάπη δεν είναι Εκκλησία. Σημείωσε το αυτό. Περιουσία της Εκκλησίας είναι η αγάπη και όταν δεν έχουμε αγάπη μέσα στην Εκκλησία αυτό δεν είναι Εκκλησία», τόνισε ο κ.Ιερώνυμος.

Ερωτηθείς από μια μικρή μαθήτρια αν όλα όσα ζούμε μας απομακρύνουν ή μας φέρνουν πιο κοντά στο Θεό, ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε στα παιδιά ότι μεγαλώνοντας θα καταλάβουν ότι «ο Χριστός μας αγαπάει πάρα πολύ. Είτε φταίμε, είτε δεν φταίμε είναι πάντα κοντά μας. Και να πάμε λίγο μακριά ξαναγυρίζουμε και πάλι κοντά του».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απάντησε και πιο προσωπικές ερωτήσεις όπως αν ήταν καλός μαθητής, πότε επέλεξε να γίνει κληρικός και αν αισθάνεται να του λείπει η οικογένεια. Όπως είπε αν θα το έβλεπε εγωιστικά τότε ίσως να του έλειπε μια οικογένεια, ωστόσο όταν γνωρίζει ότι είναι πνευματικός πατέρας τόσων παιδιών και αδελφός τόσων πιστών δεν αισθάνεται μόνος.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στο καθημερινό πρόγραμμά του αλλά και στις προσπάθειες της Εκκλησίας να στηρίξει χιλιάδες απόρους και συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και ζητούν τη βοήθειά της.

Οι μικροί μαθητές, Άννα-Μαρία Δανικλόγλου, Γαβριέλα Γιακούμπ, Παναγιώτα Χαλάτσα, Βασιλική Μπράιλα, Γιώργος Γούναρης και Γιώργος Ευθυμιάδης, που έμειναν ενθουσιασμένοι από την συζήτηση που είχαν με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, συνοδευόντουσαν από τον Διευθυντή του Σχολείου τους, Σίμο Αδάκτυλο και τους δασκάλους τους, Αγγελική Παπαγεωργίου και Θεόδωρο Στεφανόπουλο.

Φεύγοντας ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τα παιδιά να γνωρίσουν τον πρώην υπουργό, Καθ. Προκόπη Παυλόπουλο ο οποίος θα συναντούσε αμέσως μετά τον κ.Ιερώνυμο και μίλησε στα παιδιά με πολύ θερμά λόγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου