Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Μέχρι τα 100 θα ζουν τα μωρά που γεννιούνται σήμερα



Περισσότερα από τα μισά μωρά που γεννιούνται σήμερα σε εύπορα νοικοκυριά αναμένεται ότι θα ζήσουν ως τα 100 τους χρόνια, σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις του προσδόκιμου ζωής.

Χρησιμοποιώντας δημογραφικά μοντέλα, επιστήμονες υπολόγισαν πως το μέσο παιδί που γεννήθηκε το 2007 στη Βρετανία μπορεί να περιμένει ότι θα ζήσει ως τα 103, ενώ στην Ιαπωνία ως τα 107.

Ειδικοί κάνουν τις παραπάνω προβλέψεις στο τεύχος της ιατρικής επιθεώρησης «Τhe Lancet» αφού εξέτασαν τα τελευταία στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες.

Επισημαίνουν ότι στη διάρκεια του 20ού αιώνα καταγράφηκαν στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες τεράστιες αυξήσεις του προσδόκιμου ζωής, που αντιστοιχούν σε πάνω από 30 χρόνια.

Τα ποσοστά θνησιμότητας στις χώρες με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, όπως η Ιαπωνία, η Σουηδία και η Ισπανία, δείχνουν ότι ακόμη κι αν οι συνθήκες της υγείας δεν βελτιωθούν, τα τρία τέταρτα των μωρών θα ζήσουν ως τα 75 τους.

Αν συνεχιστούν οι παρούσες τάσεις, οι περισσότεροι απ΄ αυτούς που γεννιούνται σε εύπορες χώρες από το 2000 και μετά είναι πιθανό να γιορτάσουν τα 100ά γενέθλιά τους.

Με μια ματιά

● Η ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ μεταξύ των ανθρώπων ηλικίας άνω των 80 ετών εξακολουθεί να μειώνεται στις πλούσιες χώρες.

● ΤΟ 1950, η πιθανότητα να ζήσει κάποιος από τα 80 ώς τα 90 ήταν 15% για τις γυναίκες και 12% για τους άνδρες. Το 2002 τα ποσοστά αυτά ήταν 37% και 25% αντιστοίχως.

● ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ όχι μόνο ζουν περισσότερο, αλλά καταφέρνουν να διατηρούν την ποιότητα της ζωής τους παρά την αύξηση της συχνότητας χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος.

● ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ των ανθρώπων με αναπηρίες μειώνεται- στην προκείμενη περίπτωση, ανάπηρο θεωρείται το πρόσωπο που δεν μπορεί να φέρει εις πέρας καθημερινές δραστηριότητες, όπως να ντυθεί και να φάει.

● ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ των ανθρώπων που διατηρούν την ανεξαρτησία τους είναι παρόμοιο μεταξύ των ηλικίας 92-93 ετών και των ηλικίας 100 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου