Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Ανησυχίες για τα ελληνικά καπνά φέρνει Ευρωπαϊκή Οδηγία


Τις ανησυχίες του για το μέλλον του κύκλου εργασιών γύρω από τον καπνό στη χώρα μας εκφράζει δημόσια ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εταιρειών Εμπορίας Καπνού. Ο λόγος, μέτρα που προωθούνται μέσω Ευρωπαϊκής Οδηγίας και θεωρούνται ακραία και επιβλαβή για τα ελληνικά καπνά. Στο πλαίσιο των προσπαθειών που πραγματοποιεί για να αποτρέψει δυσάρεστες εξελίξεις, ο Σύνδεσμος έχει ξεκινήσει δράσεις δημοσιοποίησης του θέματος. Μια από αυτές τις δράσεις ήταν και η σχετική επιστολή που απέστειλαν προς τον βουλευτή Πιερίας Θανάση Παπαγεωργίου.
Ο Σύνδεσμος ζητά
στήριξη, ώστε να μην υιοθετηθούν τελικά αυτά τα μέτρα, «που εν μέσω της βαθύτατης οικονομικής κρίσης που διανύει η πατρίδα μας, θα θέσουν σε κίνδυνο την παραγωγή, τη μεταποίηση και τις εξαγωγές των Ελληνικών καπνών». Χωρίς να παραβλέπουν τις όποιες συνέπειες στην υγεία, θεωρούν ότι υπάρχει «τεράστια απόσταση ανάμεσα στον απολύτως θεμιτό και επιβεβλημένο αυτόν στόχο και σε ορισμένα ακραία και δογματικού χαρακτήρα μέτρα, που θα βλάψουν το σύνολο της νόμιμης αλυσίδας καπνού (παραγωγή, εμπόριο, βιομηχανία) καθώς
και τα φορολογικά έσοδα του Κράτους, ενώ ενδεχομένους όχι μόνον να μην μειώσουν, αλλά να αυξήσουν τους κινδύνους και τις συνέπειες του καπνίσματος στην Υγεία».
Τα μέτρα αφορούν στην απαγόρευση, αδιακρίτως, των συστατικών στα προϊόντα καπνού, που θα βασίζεται στην υποκειμενική έννοια της ¨ελκυστικότητας¨ και όχι σε αντικειμενικά επιστημονικά στοιχεία για την τυχόν τοξικότητά τους. «Η απαγόρευση χρήσης συστατικών θα καταστήσει ουσιαστικά αδύνατη την χρήση των καπνών ανατολικού τύπου και burley στην παρασκευή των τσιγάρων ¨American Blend¨, που αποτελούν την κυρίαρχη κατηγορία»
Τα ελληνικά καπνά έχουν ζήτηση στην παραγωγή τύπου “american blend” , οπότε αδυναμία παραγωγής τέτοιων τσιγάρων θα πλήξει άμεσα και δραματικά την εγχώρια παραγωγή. Περισσότερο δε, προς όφελος χωρών όπως Βραζιλία, Καναδάς. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αντιμετωπίσει το θέμα αυτό σαν ¨τεχνητό εμπόδιο στο ελεύθερο εμπόριο».
Άλλο μέτρο με το οποίο ο Σύνδεσμος διαφωνεί είναι η υιοθέτηση ομοιόμορφων πακέτων στα τσιγάρα, κάτι που δεν θα έχει όφελος στην υγεία των πολιτών, αλλά λιγότερα έσοδα από φόρους «αφού τα τσιγάρα θα γίνουν φθηνότερα».
Ακόμα και η υιοθέτηση του μέτρου για «υπερμεγέθεις και αποκρουστικές εικόνες στα πακέτα, είναι υπερβολική και αθέμιτη, στον βαθμό που οι καταναλωτές είναι ήδη εδώ και χρόνια πλήρως ενήμεροι για τις τυχόν βλαβερές συνέπειές του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου