Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Ελληνικά προϊόντα μέχρι τη Σιγκαπούρη

   Ελληνικά προϊόντα μέχρι τη Σιγκαπούρη



Σημαντική είναι η άνοδος των ελληνικών εξαγωγών καθώς η χώρα μας εξάγει από φράουλες μέχρι
καπνιστά ψάρια και εμφιαλωμένο νερό μέχρι τη Σιγκαπούρη.
Σύμφωνα με την "Καθημερινή", η εκπληκτική άνοδος των ελληνικών εξαγωγών φέρνουν

σημαντικές ανακατατάξεις στον πίνακα των εξαγωγικών προορισμών των ελληνικών προϊόντων. Έτσι, παραδοσιακοί πελάτες όπως η Γερμανία πέφτουν σε χαμηλότερες θέσεις και έρχονται νέοι πελάτες όπως η Σιγκαπούρη.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο μεγαλύτερος πελάτης των ελληνικών προϊόντων το 2011 (δεν συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία για τα πετρελαιοειδή), με βάση την ανάλυση και την επεξεργασία των στοιχείων που έχει κάνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγών (ΠΣΕ), ήταν η Ιταλία, ξεπερνώντας για δεύτερη φορά μεταπολεμικά τη Γερμανία (η πρώτη ήταν το 2008), με την αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τη γείτονα να ανέρχεται σε 2,123 δισ. ευρώ, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 9,35% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών για το 2011. Το 9,71% των εξαγωγών της Ελλάδας προς την Ιταλία είναι ψάρια νωπά ή διατηρημένα, καθώς τα προϊόντα των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών κυριαρχούν στην αγορά της Μεσογείου.
Στη δεύτερη θέση πέρασε η Τουρκία, από την 6η θέση το 2010, με τις εξαγωγές μας να ανέρχονται σε 1,776 δισ. ευρώ, αποτελώντας το 7,82% του συνόλου. Στην Τουρκία εξάγουμε κυρίως πολυπροπυλένιο, βαμβάκι, πλάκες αργιλίου, σωλήνες και μαλλί.
Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα ότι πέρα από τα καλά νέα, μέσα από τον χάρτη των ελληνικών εξαγωγών διαπιστώνονται οι χρόνιες παθογένειες του παραγωγικού μας μοντέλου. Έτσι, το τρίτο εξαγώγιμο προϊόν προς την Ιταλία είναι το ελαιόλαδο, το οποίο οι γείτονες τυποποιούν, στην Τουρκία εξάγουμε βαμβάκι και μαλλί καθώς εδώ η ελληνική κλωστοϋφαντουργία καρκινοβατεί, ενώ το προϊόν που ως επί το πλείστον εξάγουμε στη Βουλγαρία είναι ζάχαρη, κυρίως ακατέργαστη.
Παράλληλα, η Γερμανία έπεσε το 2011 στην τρίτη θέση, με τις εξαγωγές μας προς αυτή να ανέρχονται σε 1,763 δισ. ευρώ.  Το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας προς τη Γερμανία είναι φάρμακα (ως αποτέλεσμα των παράλληλων εξαγωγών), πλάκες αργιλίου, τυριά και κυρίως φέτα, λόγω και της έντονης παρουσίας του ελληνικού στοιχείου στη χώρα, βερίκοκα, κεράσια και ροδάκινα, συσκευασμένα φρούτα, σταφύλια και κρασί.
Στην τέταρτη θέση, από 3η το 2010, βρίσκεται η Κύπρος, με την αξία των ελληνικών εξαγωγών να φτάνει το 1,37 δισ. ευρώ. Στην Κύπρο εξάγουμε κυρίως τηλεφωνικές συσκευές, ράβδους από σίδηρο ή χάλυβα, φάρμακα, εμφιαλωμένο νερό και άσφαλτο, ενώ στην πέμπτη θέση δεν βρίσκεται κάποια χώρα, αλλά οι εφοδιασμοί πλοίων με τρίτες χώρες, σημειώνοντας σημαντικό άλμα σε σχέση με το 2010 (βρίσκονταν τότε στη 13η θέση) με την αξία των εξαγωγών στην περίπτωση αυτή να ανέρχεται σε 1,35 δισ. ευρώ, αποτελώντας το 5,97% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.
Μεταξύ άλλων, τονίζεται πως η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ το 2011 ανήλθε σε 1,23 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 81% σε σχέση με το 2010. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στις ΗΠΑ εξάγουμε κυρίως παρασκευασμένα λαχανικά, εμπιστευτικά προϊόντα, μέρη αεροπλάνων, σωλήνες για αγωγούς πετρελαίου, πλάκες αργιλίου και αεροπλάνα. Σημειώνεται ότι αν και το περιεχόμενο των εμπιστευτικών προϊόντων είναι απόρρητο, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για όπλα, φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά και προϊόντα τεχνολογίας με πατέντα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου